Wat is steigerhout?

Steigerhout is eigenlijk geen aparte houtsoort maar het is vurenhout. Vurenhout is hout van een fijnspar en een van de meest gebruikte houtsoorten in Nederland. Zoals de naam al zegt wordt steigerhout voornamelijk gebruikt voor steigers op de bouw. Doordat steigerhout lange vezels heeft is het flexibel en daarom perfect voor het gebruik op steigers. Jaren geleden werd het een trend om oude steigerplanken te schuren en te gebruiken voor meubels. Ook kwamen er meubels op de markt van nieuw en ongebruikt steigerhout.

De kenmerken van steigerhout zijn dat het een duurzaam en sterk materiaal is met een robuuste uitstraling. Daarnaast is het veel voordeliger dan hardhoutsoorten en is steigerhout prima geschikt voor tuinmeubels en interieur. Voor zowel binnen als buitengebruik is het aan te raden het hout te behandelen.

Bij WS Steigerhout verwerken we gedroogd steigerhout, dit betekent dat bij binnengebruik van het meubels, de werking van het hout minimaal zal zijn. In vergelijking met ongedroogd hout zelfs verwaarloosbaar. De kans op kromtrekken is daarmee ook uitgesloten.

 

Wat is Douglas hout?

Douglas hout is hout van de Douglasspar. Dit is een boom uit Noordwest-Europa en komt dus ook voor in Nederland. Douglas hout heeft nog geen grote bekendheid maar de populariteit van dit hout neemt sterk toe in de afgelopen jaren. Ook in de meubelbranche is een grote toename te zien van het gebruik van Douglas. Dit heeft een goede reden, Douglas hout is namelijk een bijzonder duurzaam materiaal. Anders dan andere houtsoorten hoeft dit dus niet behandeld te worden, het hout zal op den duur op natuurlijke wijze vergrijzen.

Douglas heeft meestal een geelrood tot geelbruine kleur en wordt na verloop van tijd iets donkerder. Doordat Douglas een van de hardste houtsoorten van Europa is kan dit uitstekend gebruikt worden voor tuinmeubelen en blijven de meubels lang goed. Ook is de kwaliteit goed en consistent. Douglas hout heeft een natuurlijke uitstraling en is geschikt voor zowel buiten als binnen. Ook de prijs ligt beduidend lager dan bij hardhoutsoorten met vergelijkbare duurzaamheid.

 

Verschil Douglas hout en steigerhout

Er zijn een aantal verschillen tussen steigerhout en Douglas hout. Afhankelijk van je voorkeuren kun je kiezen voor of steigerhout of Douglas hout. Samenvattend zijn er de volgende verschillen:

  • Prijs: Steigerhout is voordeliger dan Douglas hout
  • Behandeling: Steigerhout moet behandeld worden bij tuinmeubelen, Douglas hout kan onbehandeld blijven.
  • Kleur: Steigerhout is wat lichter dan Douglas. Steigerhout wordt vaak behandeld in verschillende kleuren. Onbehandeld zal steigerhouten buiten eerst vergelen en vervolgens vergrijzen. Douglas hout heeft een oranjebruine kleur. Bij buitengebruik zal Douglas hout eerst donkerder van kleur worden en vervolgens op natuurlijke wijze vergrijzen.
  • Uitstraling: Steigerhout heeft een wat ruwere uitstraling met wat meer naden en scheurtjes, maar dit hoort bij de typische uitstraling van Steigerhout. Douglas hout is wat dichter en heeft een consistente kwaliteit. De uitstraling is natuurlijk en netjes.
  • Kwaliteit: Beide materialen zijn van hoge kwaliteit en kunnen lang mee. Douglas hout is de houtsoort met de beste kwaliteit al kan steigerhout (mits behandeld) ook bijzonder lang mee gaan in weer en wind.